Ne čekajte da prođe kriza, iskoristite vrijeme da napravite inventuru

Ne čekajte da prođe kriza, iskoristite vrijeme da napravite inventuru

Ne čekajte da prođe kriza, iskoristite vrijeme da napravite inventuru

Neki dan mi je na savjetovanje došla poduzetnica kojoj je zbog novonastale situacije trenutno smanjen obujam posla. Odlučila je da neće samo mirno sjediti kod kuće i čekati da prođe kriza. Zatražila me savjetovanje na način da je rekla: “Vjerujem da je kriza pravo vrijeme za rast.

Ubrzo smo dogovorile termin savjetovanja. Iskoristile smo višak njenog slobodnog vremena da napravimo inventuru njenog marketinga. Pogledala sam koje je sve marketinške aktivnosti do sad radila, zatim smo vidjele gdje su najveće prilike za poboljšanja i kako da poveća svoju vidljivost na internetu. A sve to kako bi u budućnosti mogla bolje služiti svojim idealnim klijentima.

Moja klijentica je odlučila iskoristiti ovo vrijeme da vidi što može napraviti bolje po pitanju svog poslovanja. I upravo takav proaktivan stav je ono što čini veliku razliku. Uspješni ljudi ne čekaju, nego kreću u akciju.

 

Svaka promjena počinje s promjenom stava

Da bi se stvari pomaknule s mjesta potrebno je dio vremena investirati u stvaranje uspjeha i planiranje sretnije budućnosti. Stvari se neće poboljšati same od sebe. Kad uzmemo stvari u svoje ruke tada naizgled tešku situaciju pretvaramo u priliku da stvaramo neko bolje sutra.

Unatoč svemu što se događa izvana, za pomak na bolje potrebno je prije svega pomaknuti se iznutra. Svaka vanjska promjena počinje tek kad promijenimo način na koji gledamo na stvari. A to se događa čim sami tako odlučimo.

 

Kriza je promjena kojom možemo upravljati

Budući da je trenutno aktualna korona kriza, htjela bih prvo dati malo drugačiji pogled na sve skupa. Ono što nazivamo krizom je zapravo neka situacija u kojoj se događa nešto nad čime nemamo potpunu kontrolu. Nešto se mijenja. No puno toga izgleda drugačije kad riječ “kriza” zamijenimo riječju “promjena”. Razmislite o tome… velika je razlika ako kažemo da se događa kriza ili ako kažemo da se događa nešto novo, neka promjena.

Riječ “kriza” zvuči kao začarana situacija u kojoj možemo samo ukočeno čekati da sve skupa prođe. S druge strane, riječ “promjena” otvara mogućnost da možemo upravljati vlastitim ponašanjem u novoj situaciji.

Riječ “kriza” zvuči kao nešto gdje se vidimo kao žrtvu novih okolnosti pred čime smo posve bespomoćni. No riječ “promjena” podrazumijeva da unutar novih okolnosti ipak postoji nešto na što možemo utjecati.

Kad stvari gledamo na ovaj drugačiji način onda možemo prepoznati ono što ne možemo mijenjati pa učimo kako da to prihvatimo i da se prilagodimo. Ali paralelno s tim gledamo što je to što možemo promijeniti i ujedno time preuzimamo odgovornost za vlastiti stav.

Čim se uz optimističan i proaktivan stav uzdignete iznad svega što se događa, tada si ponovo dajete moć da donosite odluke i poduzmete konkretne korake.

 

Sjeti se da možeš birati!

Unatoč trenutnoj situaciji postoji puno toga što možete napraviti odmah, ovog trena, bez ičije dozvole. Kao prvo, možete razmisliti što vam je važno u poslu i u životu. I prema tome možete presložiti svoje prioritete.

Možete (i smijete) odlučiti što više ne želite raditi i što više ne želite u svom životu. Možete razmisliti što je to što ste oduvijek htjeli napraviti, isprobati, doživjeti… i možete si dati šansu da napravite baš ono što istinski želite.

Možete odabrati da probate nešto skroz novo. Možete birati baš po svom. Možete birati. Postoje beskonačne mogućnosti i sve je moguće. Samo se trebate s vremena na vrijeme podsjetiti da možete (i smijete) birati.

 

Nemojte čekajte bolja vremena nego ih krenite stvarati

Zato nemojte čekati da prođe ova korona kriza da se vratite na staro i poznato. Možda bi najtužnije bilo da prođe cijela ova situacija, a da u međuvremenu baš ništa ne naučite i ne promijenite. Ovoj krizi možete dati smisao samo tako da iz nje izađete s novim iskustvom, novim spoznajama i novim prilikama.

Trenutna situacija je velika prilika i pozivam vas da je iskoristite!

Razmislite što od starog i vama poznatog želite zadržati, a što želite promijeniti na drugačije i bolje. Sad kad je vani sve nekako utihnulo, sad je idealno vrijeme da čujete ono što trebate čuti iznutra.

Iskoristite vanjsko zatišje da čujete svoj unutarnji glas.

 

Započnite svoju inventuru… danas!

Evo da vam pomognem da započnete svoju inventuru, pripremila sam pitanja koja će vas povesti na putovanje gdje možete otkriti vaše ambicije i želje, i birati iz kataloga beskonačnih mogućnosti.

Prođite redom kroz ova pitanja pa odgovorite na njih otvoreno i iskreno:

 

  • Što od svega što sam do sad radila najviše volim raditi?

 

  • U kakvom poslu sam izvrsna i imam odlične rezultate?

 

  • Koji su moji najzadovoljniji klijenti? Što je zajedničko tim klijentima i po čemu su slični?

 

  • Što novog želim probati i koje nove prilike želim istražiti?

 

  • Kako mogu najbolje iskoristiti trenutnu situaciju u kojoj se sada nalazim?

 

Neka vas iznenade pravi odgovori u pravo vrijeme

Uzmite si koliko god trebate vremena da odgovorite na ova pitanja. Ako je potrebno promišljajte nad njima danima, tjednima, pa čak i mjesecima. Dajte si prostora i slobode da se pojave pravi odgovori, nove ideje i neke nove prilike.

Na ova pitanja ne postoje točni i netočni odgovori, ni dobri niti loši odgovori. Postoje samo odgovori za koje ćete znati da su jednostavno – vaši. Čak i ako niste sigurni kako trenutno glasi vaš odgovor na neko od ovih pitanja, ne brinite. Opustite se i budite strpljivi.

Hrabro zaronite čim dublje jer tko zna kakav će se odgovor pojaviti iz dubine. Ako dođete do nekih jako iznenađujućih odgovora ne brinite što će o tome netko misliti. Važno je što o tome vi mislite i da osjećate da je to nešto baš vaše.

Sretno i od srca vam želim da uživate na ovom putovanju. U najboljem slučaju, doći ćete do odgovora koji će iznenaditi i vas! 🙂

 

Autor: Nikolina Tomašković

 

Photo by Thought Catalog on Unsplash