Kako dodati novog korisnika u WordPress

Kako dodati novog korisnika u WordPress

Kako dodati novog korisnika u WordPress

Kada želite nekome dozvoliti da uređuje Vaše WordPress stranice (npr. programer treba popraviti grešku ili novi suradnik radi optimizaciju weba), znam da se čini jednostavno da pošaljete svoje pristupne podatke u emailu.

No, slanje podataka u emailu nije sigurno, a niti nije praktično da više osoba koristi iste pristupne podatke. Bolji način je da novom suradniku omogućite pristup tako da ga dodate kao korisnika.

Zato ćemo ovdje pokazati kako dodati novog korisnika u WordPress.

 

1. Prijava u WordPress administraciju weba

Za početak se prijavite u administraciju weba tako da na prijavnom ekranu upišete svoje korisničko ime i lozinku, a zatim pritisnite tipku Prijava.

Kako dodati novu stranicu u WordPressu

 

2. Odaberite opciju za dodavanje novog korisnika

Nakon što ste se uspješno prijavili u administraciju weba, u glavnom izborniku s lijeve strane ekrana odaberite opciju Korisnici.

Otvorit će se pregled svih korisnika, odnosno popis osoba koje trenutno imaju prava za uređivanje web stranica. Da biste dodali novog korisnika, kliknite na gumb Dodaj novi koji se nalazi na vrhu ekrana.

Novi korisnik WordPress

 

Tu istu opciju možete odabrati i direktno iz izbornika tako da mišem samo prođete iznad opcije Korisnici nakon čega će se otvoriti dodatne opcije među kojima je i ta opcija Dodaj novi.

WordPress dodaj novi korisnik

 

3. Unos podataka za novog korisnika

Nakon što ste odabrali da želite dodati novog korisnika, otvorit će se ekran za unos podataka za novog korisnika.

WordPress. Dodaj novog korisnika

Upišite podatke novog korisnika, i to redom:

  • korisničko ime i email adresa su obavezni,
  • ime, prezime i web stranica nisu obavezni,
  • lozinka će se automatski generirati i novi korisnik će ju dobiti na email. Pritiskom na gumb možete promijeniti lozinku, ako želite da bude jednostavnija da se lakše pamti. No, to nije nužno jer novi korisnik će moći sam promijeniti lozinku kako mu odgovara.
  • Pošalji obavijest korisniku” – ova opcija je vjerojatno već označena kvačicom, a ako nije tada svakako označite kako bi novom korisniku došla obavijest o tome da ste mu dodijelili pristup.
  • I na kraju, odaberite koju ulogu želite dati tom novom korisniku. Možete odabrati Pretplatnik ili ako za rad treba veća korisnička prava odaberite Administrator. Ako niste sigurni da ste dobro odabrali, ne brinite, kasnije ovo možete promijeniti prema potrebi.

 

4. Dodaj novog korisnika

Nakon što ste unijeli sve potrebne podatke, pritisnite na tipku Dodaj novog korisnika na dnu ekrana.

Najbitnije je da ste upisali korisničko ime i email adresu – to su obavezni podaci pa ako ste nešto od toga zaboravili pojavit će se obavijest što trebate ispraviti.

Dodaj novog korisnika. WordPress

 

5. Potvrda novog korisnika

Uspješno ste dodali novog korisnika, bravo! 🙂

Za svaki slučaj, provjerite da li ga vidite na popisu svih korisnika.

WordPress novi korisnik

Novi korisnik će dobiti email u kojem su link za pristup i lozinka pomoću čega se može prijaviti u WordPress administraciju Vašeg weba. Tu obavijest WordPress šalje automatski tako da ne trebate više ništa oko toga. Jedino preporučam da kroz neko vrijeme provjerite s novim korisnikom da li se uspješno prijavio i da li ima potrebna prava za posao koji treba obaviti.

Ako je potrebno korisniku dodijeliti veća korisnička prava ili promijeniti podatke, nastavite na sljedeći korak.

 

6. Izmjena korisnika u WordPressu

Ako u bilo kojem trenutku želite promijeniti podatke korisnika ili ga obrisati da više nema pristup administraciji weba, na popisu svih korisnika samo prođite mišem preko imena korisnika i pojavit će se opcije UrediObriši i Pregled. Pritiskom na opciju koju želite otvorit će se daljnji korak.

WordPress. Uredi novog korisnika

 

Za kvalitetne WordPress stranice, imajte na umu…

WordPress stranice su praktične, jer pomoću njih možete brzo i jednostavno urediti sadržaj na webu i blogu. No, sada kada znate kako dodati novog korisnika u WordPress nemojte pretjerati. Poželjno je da pristup u administraciju weba ima samo pouzdana osoba koja je zadužena za taj posao.

Neka o Vašem webu brine netko tko razumije internet marketing, ali i marketinšku komunikaciju i osnove programiranja. Uz kombinaciju tih znanja ćete moći održavati ispravan web s kvalitetnim sadržajem. A jedino tako će web doći u ruke klijenata i korisnika odnosno do pravih čitatelja na internetu!

 

Autor: Nikolina Tomašković

 

Ako zatrebate pomoć oko Vašeg weba ili bloga, slobodno se obratite! Pošaljite upit